nienkevanmaris

15 juli 2013 | Helsinki (I)

In mijn rooster staat weer een Europa week. Normaal blijf je met de cabine basiscrew redelijk bij elkaar, maar ik heb een soort van gesplitste week: de eerste 2 dagen ben ik met een crew en de volgende 4 dagen met een andere crew.

Mijn eerste overnachting, tussen dag 1 en dag 2, is in Genève, maar daar komen we pas laat aan en gaan we na het ontbijt alweer weg. Dus ik zie daar niets meer dan de crewborrel, die lekker buiten op het terras is, want het is 's avonds nog heerlijk weer. En natuurlijk mijn hotelkamer.


Dag 3 van deze Europa-week vlieg ik naar Helsinki.
Daar komen we pas laat aan, dus we gaan meteen na aankomst naar onze kamer. Een echt Scandinavisch hotel, met veel hout en allerlei aanwijzingen om het milieu te sparen. Mijn kamer lijkt op een zolderkamer. Gelukkig zie ik nog voordat ik mijn ogen dicht doe, dat er in het dak ook nog een raam zit en dat er een knop zit om daar de raambekleding van te sluiten.
De volgende dag bij het ontbijt leer ik dat niet iedereen dat ontdekt had voor het slapen gaan :)...

Samen met een collega CA loop ik de stad in. Zij had onder andere die knop niet ontdekt en zij gaat dan ook al snel terug naar het hotel om te kijken of ze nog wat kan slapen. Ik slenter lekker rond op de lokale markt die bij de haven staat. Er zijn van die mooie standaard Scandinavische truien te koop en heel veel stalletjes met bont. Echt iets wat mensen kopen in een temperatuur van zo'n 24 graden. Al lopen er veel toeristen rond die van grote cruiseschepen komen, dus die zijn misschien wel in voor een lekkere dikke trui en een bontmuts....

In Helsinki staat een prachtige Kathedraal, met gigantische trappen ervoor. Om daar te komen moet ik (met mijn hakken natuurlijk) over een weggetje met stenen, waar de Dam in Amsterdam ineens heilig bij lijkt. Bij de kathedraal stikt het van de meeuwen, die daar heerlijk gevoerd worden door de bezoekers, dus die meeuwen zitten daar prima!!!
In de Kathedraal steek ik een kaarsje op voor iedereen waar ik van hou.
Daarna ga ik op de trappen zitten in het zonnetje en zit daar bijna een uur te soezen en te genieten van het zonnetje en het uitzicht.

Op de weg terug richting het hotel kom ik langs een designwinkeltje. Scandinavië heeft er daar veel van en ik vind het heerlijk daar lekker te neuzen. Ze verkopen houten slippers van € 234, dus als ik hangertjes vind met mooie zilveren vleugeltjes eraan, ben ik ervan overtuigd dat die 7,90 die erbij staat een verkoopcode moet zijn en geen prijs kan zijn. Dat is het gelukkig wel, dus ik koop 2 hangertjes.

Ik maak nog even een stopje op de markt om iets van het lokale voedsel te proeven. Er staan allemaal eettentjes uit Lapland. Ik ga natuurlijk niet voor de zalm, want dat ken ik allemaal wel. Ik ga voor de rendiergehaktballen. Het is best lekker. Al zit er ook wel een sterke wildsmaak aan. Niet mijn favoriete smaak, maar ben blij dat ik het geprobeerd heb!!!
En dan is het alweer tijd om terug te gaan naar het hotel en door te gaan naar de volgende bestemming...